onsdag 14. september 2016

1. Mosebok - Noah og Arken - en rød tråd


Tre ganger blir vi påminnet om Noahs lydighet. Noah var en rettferdig mann, ulastelig blant sine (onde) samtidige. Noah vandret (i samfunn) med Gud. Og Noah gjorde i ett og alt som Herren hadde befalt ham. (1.Mosebok 6:9,22, 7:5). Det var ingen tilfeldighet at Noah ble utvalgt til og bygge arken.

Noahs tro og ønske om og være lydig mot Herren ledet ham til og bygge arken. Dette illustrerer at likesom legemet er dødt uten ånd, slik er også troen død (meningsløs) uten gjerninger. 

-- For slik som kroppen er død uten ånd, slik er også troen død uten gjerninger. -- Jakobb 2:26

Noah var istand til og redde sin familie fordi han var lydig mot Guds ord. Arken var sikker tilflukt, vekk fra døden. Herren sa ikke "gå" som en befaling om og gå inn i arken - men det var en kjærlig invitasjon til og komme inn i arken.  Arken var også en slags Kristus, som illustrerer den troendes frelse fra evig død. Det står at Noah fant nåde for Herrens øyne. 

-- Men Noah fant nåde for Herrens øyne. -- 1.Mosebok 6:8
-- For av nåde er dere frelst, ved troen, og det er ikke av dere selv, det er Guds gave. -- Efeserne 2:8

-- Så sa Herren til Noah: <<Kom inn i arken, du og hele ditt hus, for Jeg har sett at du er rettferdig for Mitt ansikt i denne slekt. -- 1.Mosebok 7:1 så kaller Kristus - vår ark - oss i dag: --  Kom til Meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og Jeg vil gi dere hvile! -- Matteus 11:28 

Ennå blir vi påminnet om at nå er frelsens dag! -- For Han sier: << I den rette tid bønnhørte Jeg deg, og på frelsens dag hjalp Jeg deg. >> Se, nå  er det den velbehagelige tid. Se, nå er frelsens dag. -- 2.Korinterbrev 6:2
Videre kom dett en dag da Herren lukket (døren) etter ham . -- De som gikk inn, hann og hunn av alt kjød, gikk inn slik Gud hadde befalt ham. Herren lukket igjen etter ham. -- 1.Mosebok 7:16 og vi trenger og minne alle de som venter på en mer beleilig tid for og bli frelst om at ingen vet når døren til deres mulighet vil bli lukket. Dette blir illustrert ved de fem uforstandige jomfruene, som ventet med og gjøre seg rede til og møte brudgommen, og etter at det var sent banket de på døren og ropte: Herre, Herre, lukk opp for oss! Våk derfor (vær forberedt)! For dere kjenner ikke dagen eller timen (Matteus 25:2,,11,13).

Akkurat som Noah hvilte, i sikkerhet fra dødens vann, er våre liv skjult med Kristus i Gud . -- Dere er jo døde, og deres liv er skjult med Kristus i Gud. -- Kolosserne 3:3 og blir ved Guds makt holdt oppe ved tro, til den frelse som er ferdig til å åpenbaret i den siste tid (1 Peter 1:5) Men den samme Gud som hadde sagt: (kom) inn i arken, sa senere: Gå ut... og Noah bygde et alter for Herren... og ofret brennoffer på alteret (1 Mosebok 6:14, 7:1, 8:16, 18,20.) Troens lydighet og tilbedelsen av Gud går hånd i hånd.

Noahs tro strakte seg langt utover arken og til Guds ark. Så fort han var på tørt land bygde han et alter for Herren og tilba Ham, og arken blir aldri nevnt igjen. Overtro kan ha gjort Arken i seg selv til et tilbedelsesobjekt, som om den hadde vært utveien til frelse. Hjertet har en tendens til og fortrenge Herren til fordel for det vi gjør eller gir til vår menighet - dette var også et problem i den første menighet når det gjaldt omkjæring. Paulus skrev: -- Se, jeg, Paulus, sier dere at om dere blir omskåret, kan ikke Kristus være til noe gagn for dere. -- Galaterne 5:2

Noahs lydighet ble overmåte velsignet, og han ga oss et vitnesbyrd til etterfølgelse. Han ble ikke gitt en eksakt dato for når vannflommen skulle komme, og heller ikke vet vi dagen for vår Herres gjenkomst. 

Men den dag og time kjenner ingen, ikke engang himmelens engler, men bare Min Far. Og som Noahs dager var, slik skal menneskesønnens komme være. For likesom de i dagene før vannflommen åt og drakk, tok til ekte og gav til ekte, helt til den dag da Noah gikk inn i arken, og de visste ikke av det før vannflommen kom og tok dem alle , slik skal det også være når Menneskesønnen kommer... vær derfor beredt, dere også! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke tenker. (Matteus 24:36-39,44).

Leter du etter sannheten? Søk Guds Ord

«Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet, for a...