tirsdag 14. februar 2017

Kristen mindfullness (artikkel oversatt av meg)


- Vi kan erfare Guds kjærlighet igjennom Kristen mindfulness -

Hvis man som kristen blir oppmerksom på, at Gud er til stede i vårt liv, uansett hvordan det går så kan det oppleves som en befrielse, skriver sogneprest Anni Albæk.

I Kristen mindfulness blir du oppmerksom på den nåværende Gud, som elsker deg, skriver Anni.

Nonnen kikker strengt på de som intervjuer og lar de forstå, at vi skal fokusere. Hun sitter i en liten Indisk by, hvor hun har kastet seg ut i buddhistisk meditasjon.

Vi sitter time etter time i stillhet og prøver og fokusere våres mange tanker. Og midt i tankemønsteret opplever hun, hvorfor hun er kristen.

Mindfulness er for hele folket. Helt enkelt betyr mindful og være oppmerksom, og det er nettopp dette, man forsøker og være, oppmerksom og tilstede i nuet. Målet for minfulness er som oftest og minske stress og angst igjennom en fokusering på pusten.

Mange forsøker og la fortid og fremtid være tilstede hele tiden. Alle forstyrrende tanker skal man la bare gå forbi, og det skal gi en indre ro, det vil føre til et liv uten stress.

Opprinnelig stammer mindfulness fra buddhismen, og er med tiden kommet til Europa, hvor det har blitt adoptert av både virksomledere og psykologer. Mindfulness har med andre ord blitt for folket.

Men kan man gjøre Mindfulness kristent? 

Spørsmålet er om det finnes kristen mindfulness? Mindfulness er en form for meditasjon, og nettopp meditasjon har vært kjent i kirkens historie i mange år.

Det dreier seg om og søke midten av sitt liv, nemlig og søke Gud. Gud er i kirstendommen en Gud, som henvender seg til sin skapning igjennom sin sønn Jesus Kristus. Sagt med andre ord, så vil Gud  være tett til oss og vil at vi skal være tett til Han. Gud elsker det, Han har skapt, og det er nettopp den kjærlighet, Han gjerne vil ha, som vi skal være en del av.

Det er Guds kjærlighet man bruker i Kristen meditasjon.

Guds kjærlighet omfavner et hvert menneske til en hver tid. Men midt i et liv med mye stress, mas og jag er det vanskelig og legge merke til. Og i hodet som er fult med tanker, beregninger og analyser kan det være vanskelig og lytte til hva Gud har og fortelle til oss når Han sier Han elsker oss.

Når man mediterer, sitter man i stillhet, det må til for og høre Gud, uten at man da skal forvente et mirakel. For meditasjon er og skjerpe sine sanser mot noe som allerede er og ikke mot noe man skal prestere.

Kirsten minfulness er og bli oppmerksom på den kjærlighet, som til alle tider er der for mennesker omkring oss og oss selv. Det ligger en ubekymret kristen mindfulness, idet vi ikke skal anstrenge oss for og nå til Gud, Gud er allerede til stede i vårt liv, vi må stole på at det er sant.

Vi lever i en verden, hvor mange føler et krav om og strebe i verden, sitt liv og sine drømmer. Illusjoner som at man skal bli alt man drømmer om, hersker overalt, og det gir man skuffede opplevelser, da drømmer til tider overstiger evner. Og man ender som menneske og bli veldig skuffet.

Mindfulness og nestekjærlighet henger sammen,

Hvis man som kristen blir oppmerksom på, at Gud er til stede i vårt liv, uansett hvordan det går, så kan det oppleves som en befrielse. Guds kjærlighet er Guds fulle aksept for menneske for det, det er. 

I kristen mindfulness blir du oppmerksom på den nåværende Gud, som elsker deg. Og da kan du få øye på hvor unike vi mennesker er. Ikke eneste menneske er skapt utenfor Guds kjærlighet. Det er nestekjærlighet!

Når vi oppdager hvor unike vi mennesker er igjennom den skapende og virkende Gud i verden, da får vi fokus på det menneske, som ikke bare har bruk for hjelp, men som har krav på det, fordi vi ikke er så forskjellige. Og derfor er jeg kristen.

Anni Albæk - Prest i Møllevangskirken i Aarhus

Kilde: Kristendom.dk - oversatt av meg Benedicte - Jesus 4 a Reason

Leter du etter sannheten? Søk Guds Ord

«Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet, for a...